Tipu-tipu Gaye si Pendi

Tipu-tipu Gaye si Pendi

Minggu, 2 Oktober 2016 10:35   368

MUDAHNYE orang carek duet. Dari yang korupsi sampai dengan tipu-tipu. Liat gimane Kanjeng Dimas yang punye duet bepeti-peti, tapi malah disadukan ke polisi. Katenye sih, bise nggandakan duet. Setor mak ribu bise jadi mak ratos ribu. Setor sejuta bise belasan juta. Setor ratusan juga, bise miliaran didapat.

Siape yang tak mau? Asal ade modal jak. Boleh bepinjam ke mertue. Bise jual tanah wares, atau nggadaikan SK PNS.

Tapi, itu buat macam Kanjeng. Tapi yang laennye? Tak sikit yang bantingtulang. Hari ini dapat, hari ini pon habes. Jangan nak nyimpan buat besok atau nabong. Duet sekadar lewat.

Saking payahnye nyarek yang namenye duet, Pendi pon sekarang berobah. 180 derajat, malah. Kerje die cume gambar-gambar jak. Itu yang dibuatnye saban hari di warkop Ahok. Tiap hari, orang bise ngeliat Pendi van Letuk tu dudok sambel ngues-ngues nomor di kertas bungkos rokok. Banyak orang yang ngire die neng-neng kit (peneng-peneng sikit) kerene duet warisan dah habes.

Pendi teros nguker-nguker nomor. Maseh di atas bungkos rokok. Dikasih warne pakai spidol, biar lebeh bagos gambarnye. Habes itu ditinggalkannye di meje. Bayar kopi same rokok dua batang same si Ahok, teros die balek.

Besok paginye gitu agek. Datang sejam dua jam, die nguker di sehelai kertas puteh. Bekas amplop nampaknye. Digambar-gambarnye beberape angke. Diuker-ukernye. Misal nomor dua, dibikin jadi ular, nomor satu dibuat macam patong. Angke tige dibuat macam burong elang dan sebagainye. 

Habes itu, bayar kopi teros balek. 

Kertas gambarnye dibiarkan tertinggal di meje.

Si Ahok, ngeliat polah si Pendi jadi bingong. Budak tu sekarang dah tak banyak cakap. Datang, pesan kopi, rokok dua tige batang. Melukis di kertas, teros balek. Gitu tiap pagi.

Sebagai seorang kawan, memang bukan sifatnye untok nguros masing-masing kawan. Okelah die mau nguros kawan, tapi ape betol kawan-kawannye maok kuros? 

Kalau cuman mau kuros, gampang. Tok sah makan tige hari, selesai. Pasti kuros, kate si Ahok sambel nutop baskom nagesari yang maseh sisa dan mulai memancing lalat-lalat di sekitarnye.

Tapi, ape yang dibuat si Pendi ternyate berdampak. Dan baroklah si Ahok tau akal antubangketnye si Pendi. Setelah tujoh hari, baru tebongkar semue. Si Ahok didatangek banyak orang.

‘’Hok, aku maok tanyak kau. Siape yang melukis gambar ini nih,’’ kate seorang laki-laki. Besak tinggi, rambot keriting dengan bulu dade yang same keriting gak.

‘’Ooo itu si Pendi. Kawan aku gak. Ngape?’’ kate si Ahok.

‘’Lukisan die luar biase. Kamek nih semue tembos. Dua angke, dua angke kenak. Tige angke tige angke masok. Eh yang terakher, empat angke pon jadi…’’ kate orang-orang tu senyom-senyom. 

‘’Kame ade rezeki, maok bagi same die,’’ kate Wak laennye yang berambot bujur. 

Bulu dadenye pon same, bujur gak. Segares-segares gitu.

‘’Ha, abang-abang nih tunggu jak. Sebentar agek die datang,’’ kate si Ahok nyilekan tamu-tamunye buat dudok. Tak lama, Pendi datang. Die pasang muke biase-biase jak.

‘’Ha ini lah orangnye,’’ kate Ahok sambel nepok-nepok si Pendi. 

Tak lama, beguyuk si Pendi dirubong orang yang ngucapkan terima kasih. Ade yang nyempalkan duet. Ade yang nyeletkan rokok. Pokoknye macam-macam.

‘’Makaseh bang. Lukisan abang tepat,’’ kate orang-orang tu. Pendi bingong. Macam artis top diserbu penggemar. 

‘’Jadi sekarang Abang maok ngelukis ape agek nih bang,’’ kate salah seorang laennye. Dibawakkan kertas, polpen, pensil, sepidol dan beragam alat tules laennye. Malah ade yang mbawa mesin ketik jaman dolok.

Merase diperlukan, si Pendi jual malah. Die nutop matenye, sambel ngambek napas dalam-dalam. Habes itu dikincahnye kertas tu. Macam-macam digambarnye. Dah selesai, di tarok jak di meje. Tak berape lama, rombongan itu mulai agek macam aksi pertame. Nyeletkan rokok, masokkan duet dan segale macam buat ‘’nyumbat’’ si Pendi.

Singkat kate, budak-budak tu balek setelah mendapat ‘’lukisan’’ si Pendi. Dah agak sepi, barok die ndekat si Ahok.

‘’Kau liat Hok, gimane mudahnye aku dapat duet,’’ kate si Pendi. Tesenyom die sambel bekipas duet dari budak-budak tu.

Hal ini bukannye buat Ahok senang, malah manas. 

‘’Alamak, jadi ini yang kau buat, Pen? Jual sinji di warkop aku?’’ kate si Ahok.

Eh, sabar hok. Siape yang jualan? Aku cuma nggambar jak. Kan die-die jak yang ngartikannye. Bukan salah aku. Aku iseng-iseng jak. Padahal yang aku isikan di gambar itu, semue angke ade. Dari 0 sampai 9. Die-die jak yang ngartikannye buat beli togel, jadi dimane letak salah aku? Die kasi duet, aku ambek. Ayo, dimane letak salah aku?

‘’Gini Hok, jaman sekarang kan orang maunye cepat dapat duet. Halal haram, nampaknye udah payah mbedekannye.….?’’ tambah si Pendi.

‘’Alaaa, dasar kau Pen. Itu kan care kau jak yang maok ngakalkan orang,’’ kate Ahok merepet. Ngeliat Pendi merepek macam itu, cepat-cepat Pendi mbekap mulot Ahok. Kuater gak die. Salah-salah kalau kedengaran budak-budak tu, gambar aku bise tak laku. Bise-bise yang udah order minta gambarkan pon dibatalkan.

‘’Pokoknye kalau tembos, gampang Bang. Motor sebutik saye belikan. Yang bekas lah….’’ kate orang tu. 

‘’Saye orangnye fair bang. Saye dapat duet kan karene abang. Jadi, kalau dapat bebagilah kite. Namenye gak rezeki. Kali-kali lewat abang nih lah saye bejodoh buat mbangkrotkan Bandar. Gile bang, udah betaon saye maen tapi tak pernah kenak. Sinji, dukon sampai-sampai orang gile pon dah saye Tanya nomor nih. Meleset semue…’’ kate orang itu agek.

Pendi ngambek napas. 

Teros bersamaan dengan hembusan napasnye, die mulai melukis angke tebak-tebak. (*)

Moeslim 'toing' Minhard