Makin Kering Habes Kawen

Makin Kering Habes Kawen

Minggu, 25 September 2016 10:21   2,366

SEMINGGU habes kawen, muke Pendi bukan senang bin cerah. Malah kusut masai. Kumesnye dibiarkan panjang. Same gak dengan jenggot enambelas lembar yang dibiarkannye meranggas kemane-mane. Ade yang bujur ke bawah, tapi ade pula yang ngadap ke selatan dan utara.

Name penganten baru, bukannye miker bulan madu ke mane-mane, eh tadak di romah jak. Mane maseh di romah mertue agek. Naseb kau lah Pen.

Salah siape gak. Dibilangkan abah kau, kau tuh belom jadi ape-ape. Kerje pon sehari ade, dua hari nganggor. Gitu selarat. Teros, waktu kawen, janganlah nak semue-semue kau angkot. Bikin peste besak. Sedangkan duet tak ade. Minjam dolok. Atau ngutang. Begitu selesai behelat, orang – orang pun nunggukan kau bayar utang. Alasan kau alaa itu semue gampang. Nantek, kan bise dapat balek dari duet angpao para tamu undangan.

Tapi, sedang-sedang gak Pen. Jeman ini jeman krisis. Bukan jeman tok adam agek. Yang namenye duet sih dengarnye besak. Gitu kau belanjekan, dapat ape?

Tak cayak. Dolok, kau masok pasar Flamboyan bekal duet seratos ribu, dah beragam barang kau bawa balek. Dari udang, ikan kembong, calok, beras, minyak makan lengkap dengan bumbu-bumbunye. Maseh pulak kau bise beli rokok plus ngopi.

Sekarang? Ikan laot sekilo dah berape? Beras seliter berape? Minyak makan sekilo berape? Di romah kau ade berape. Memang cukop sekilo? Teros bawang, cabai, ketumbar, jintan, sahang, micin. Belon agek belikan bakwan, gendasturi, bakwan, kue lopes buat adek-adeknye si Pat.

Sekarang barok temenong. Cobe, kawen tu sederhane jak. Buat tarop sorang. Mak penganten, panggel keluarge sorang. Same tukang masak. Gotongroyong. Kerjekan same-same. Yakin, banyak yang mau bantu. Ape agek keluarge banyak.

Tapi, ini kan sekali seumor hidop, gitu kau kasih alasan. 

Iye, betol. Siape pon kepinginnye sekali seumor idop. Tapi, tadak macam kau lah. Ini kalau tadak ngundang orkes dangdut paleng top di kampong tak maok kawen. Menunye maok sepuloh macam. Umbot, rebong same pakes ditolak.

‘’Ndak eh. Ngape pula pakai sayok pucok ubi segale,’’ sergah kau waktu Mang Ngah ngusolkan menu. 

Teros, undangan maoknye pakai yang bepita.

Seminggu lewat habes kawen, Pendi tejelepok di ruang tamu rumah mertuenye. Barosan, Deres Baong datang nageh duet orkes yang masih sisa setengah. Belon dibayarnye. Janjinye tanggal satu bulan depan.

Diambeknye rokok. Teros diemboskan kuat-kuat asapnye. Matenye tekelap kelip. Tak lama, datanglah bininye bawa kopi segelas, teros dudok di samping Pendi.

‘’Sedapnye abang merokok. Abang merokok udah lama ke? Pasti udah mulai sejak belon ketemu, Pat,’’ kate si Pat jawak-jawak di depan lakinye.

‘’Iyelah. Dari umor abang belasan. Jadi, kire-kire sekarang udah belasan taon gak lah….’’ kate Pendi agek.

‘’Teros berape bungkos sehari. Dua tige, atau empat?’’

‘’Tadaklah. Paling dua bungkos. Itu pon kalau ade ketemu kawan sumitro.’’

‘’Sumitro? Siape bang?’’

‘’Hehehe…Sumitro (suke minta rokok orang)…’’ kate Pendi agek.

‘’’Jadi udah belasan taon abang merokok? Rokok hargenye Rp 20 ribu. Sehari dua bungkos. Sebulan kali 40 ribu = 1.2 juta. Kalikan setaon = 14.400.000. Teros kalikan duabelas taonlah = hamper 173 juta! Gile bang. Duet segitu udah bise beli romah bang. Timbang buat rokok jak….’’ repet si Pat sambel geleng-geleng kepala. 

Pendi manas. Teros die nanya.

‘’Memangnye Pat merokok gak ke?’’ tanya Pendi.

‘’Sorry bang. Ciom bau asapnye rase nak lepas nyawe,’’ kate si Pat agak getek. Sambel tangannye ngipas-ngipas di depan idong.

‘’Ha, kalau Pat tadak merokok, teros ngape pula Pat masih numpang di rumah ayah Pat..?’’ kate Pendi cetok.

Si Pat melengos. Tekena die. Die yang mulai, die gak yang kenak sengat. Teros die manja-manja agek same lakinye.

‘’Bang, dolok, sebelon kawen abang kan sering ngajak jalan-jalan. Makan di luar. Keliling-keliling kote. Ngape setelah kawen tang di romah selarat?’’ kate Pat sambel ngelos-ngelos bulukaki lakinye. Pendi narek napas. Die mbaten. Ape si Pat tak tau kali kalau lakinye agik Meje batu pedang samurai. Pikeran tak menentu, kerene duet pesai. Tapi, tetap diladennye si bini tercinte.

 ‘’Pat kawen dengan Abang karene ape?’’ tanya Pendi.

‘’Ye, karene jodoh lah.’’

‘’Teros kan ade pepatah; Kalau jodoh tak kan kemane-mane…’’

Pat tekesop. Manas tak belawan dengan sifat asli lakinye. (*)

Moeslim 'toing' Minhard