Selalu dari yang Kecik

Selalu dari yang Kecik

Minggu, 24 April 2016 09:57   1

MULAILAH dari yang kecik. Ini pepatah orang jeman dolok yang maseh kena sampai sekarang. Tanyakan same tokoh-tokoh hebat yang ade di muke dunie ini. Ape pon bidangnye, pasti orang tu akan bilang; 

‘’Oooo, asal tau jak. Saye mulai dari kecik. Saye dolok pekerje keras. Ente kan ngeliat yang sekarang. Dolok aku nih jual botol karong. Orang mane maok tau. Taunye sekarang jak, saat aku udah nyaman. Pakai oto mewah dua tige butik, romah macam istana, duet bemiliar-miliar…’’ katenye.

Kerenenye sesuatunye memang haros dari kecik. Duet sejuta, kalau tak ade makatos, tak genaplah duet sejuta tu. Gitu gak ngan korupsi. Kecik-kecik dolok, habes itu barok nangkap kakapnye. Korupsi kecik dianggap biase, kalau yang besak barok ngadap KPK. Padahal, kecik-kecik, kalau ditimbos lamak-lamak jadi besak. Korupsi besak kecik same. Haram. Mule-mule kecik, lama-lama ngenyan. Yang gemuk bedogom mule diintaikannye. 

Bapak-bapak kite kalau ditanya ngape cuman ninting koruptor yang besak-besak, alasannye itu prioritas. Yang besak dolok diberi. Barok yang kecik-kecik nyusol. Tapi, kalau yang besak tak habes-habes, gimane gak maok mblanat yang kecik? 

Habes kasus besak satu, timbol kasus besak laennye. Teros yang dolok kecik, sekarang udah besak. Kesimpulan akhernye, memang tak bakal habes dah korupsi tu….

Contohlah Pendi Juling. Die senang benar makan bubor ayam. Dipastikan hamper tiap pagi pasti die pegi ke toke Alau, di simpang kampong Keroak Bangkai. Anehnye, setiap makan bubor, di mangkok bubornye selalu jak ade barang-barang. 

Kadang paku, kadang sekerop, baot dan mor. Malah kadang-kadang ade gak masok mate bor di mangkoknye.

Tapi kali, saking nyamannye tu bubor, Pendi tak memedulikannye. Tiap hari, die tak pernah absen ke warong bubor si Alau. Tapi, ye itu tadi. Setiap makan, setiapkali gak die dapat barang-barang keras tu di mangkoknye.

Ade belasan taon kali die makan bubor ayam si Alau, hinge sampai suatu saat si Ala upon tetarek dengan pelanggan setienye tu.

Suatu pagi, gitu selesai makan bubor dan tengah asyek ngodak teh manis, si Alau mendekat.

‘’Hallo, Bapak. Saye liat bapak nih tiap pagi selalu makan bubor saye. Sedap sangat keh bubor buatan saye nih? Orang-orang sih bilangnye macam itu….’’ kate si Alau sambel bekipas senang.

Pendi njeling sebentar. Teros ditatapnye si Alau. 

‘’Sebenarnye, bubor bapak nih biase-biase jak. Tapi, asal tau jak, gare-gare bubor ayam toke nih saye sekarang udah punye empat toko bangonan,’’ kate Pendi sambel nunjokkan mate bor yang di mangkoknye lalu masok kocek.

Artinye, jangan malu dengan hal-hal kecik. 

Gitu gak, waktu toko buku Wak Letuk kedatangan seorang laki-laki gagap.

‘’Sa..saa…saaye mamamaok ngelalalamar jajajadi salsales bububuku, bobobolehh?’’ kate laki-laki gagap, yang bename Mat Lepau. 

Karene Wak Letuk perlu sales, mao tak maok orang gagap pon disikatnye.

‘’Boleh. Kite itong komisi jak ye. Aku kasih kau komisi 40 persen dari penjualan,’’ kate Wak Letuk tadak yakin dengan si Lepau gagap nih. Lepau nganggot-nganggot. Hari pertame dibawaknye lima puloh buku. Dari beragam jenis. Ade novel, buku cerite, fiksi dan semacamnye. Temasok gak buku-buku best seller. Cuman satu jak yang tak diambek same Mat Lepau, buku tules!

Ajaib, belom tengah hari, si gagap udah balek. Bukunye dah terjual habes.

Wak Letuk, sebagai tokenye geleng-geleng kepalak? Luar biase nih budak. Tapi, kali-kali buku itu dijual same keluargenye, siape tau? Kali-kali gak keluargenye kesian same die, jadi dibelilah buku-buku itu.

Sehari, dua hari sampai beminggu-minggu, buku yang diambek same si Lepau selalu habes. Dah beratos-ratos buku dijualnye. Pagi bawa buku seratos, balek ke toko udah habes. Meliat kelihaian si Lepau dalam menjual buku, Wak Letuk sebagai bos perlu gak tau carenye. Siape tau bise ditularkan same sales laennye, kan bagos gak.

‘’Pau, hebat betol ente bise njual buku seribu butik dalam sebulan nih. Gimane carenye? Atau kau pakai ilmu kali?’’ tanya Wak Letuk.

‘’Tatatadak Wak. Bibibiase jjjjak!’’ kate Lepau sambel ngitong duet penjualan.

‘’Teros ngape bise lares macam itu?’’ kejar Wak Letuk agek.

‘’Nnndak. Sasasaye cucucuma dededekatek pepepembelinye, samsambel sasaye bibilang. Ppppak iiini aaade buuukkuu, babapak mamamau bebeli atatau sasasaye babacecekan jak? Hhahabebes ituuu bababapak iitu langlangsong bebeli….’’ kate Lepau cetok. 

Wak Letuk tesenyom. Maklom die. 

Iyelah, kan lebeh bagos beli buku timbang nunggukan si Lepau mbace, bise-bise betaon dengarkannye….! 

Bebetolkan…? (Ndak ngape pula jadi aku yang gagap nih). (*)

Moeslim 'toing' Minhard