Same-same

Same-same

  Minggu, 15 November 2015 09:14   470

Oleh Toing Muslim Minhard

 

SELINGKUH, mendua, maen belakang, punye PIL, punye WIL itu same sekali tadak baet. Betol sodare-sodare. Jangan lakukan itu.

Sekadar data, orang-orang kote sekarang lebih dari 50 persennye selingkuh! Tak soal kecik besak selingkuhnye. Parah atau baru cobe-cobe. Valid atau tadaknye data ini, tentu balek ke kite masing-masing. Sebab, kalau ditanya selingkuh atau tadak, biasenye semue orang pasti ngelak.

Siape bilang aku selingkuh. Tadak sekali. Aku kan cuma dekat- dekat jak. Cume sekadar bekawan. Cume dengarkan die ngomong. Cume ngantarkan die balek, cuma ngantarkan die belanje.

"Jangan bilang aku selingkuh!" kate Pendi Juling marah, waktu Udin Jambol nudoh die selingkuh, alias maen mate dengan Jenab, bininye si Usen, bos getah dari kampong tetangge, Kerengge Beguling.

Padahal siape pon tau kalau die udah bebini dengan si Pat.

Malah, dah punye dua anak agek.

"Benarlah, Pen?" kate Udin Jambol sambel nyancangkan jambolnye supaya tegak macam jengger ayam bangkok.

"Benar, Din. Sebagai orang laki, pantang aku nak selingkuh. Selingkuh tu bukan perbuatan orang jantan. Kalau berani terang-terangan jak. Ngadap mertue, bilang nak bebini agek...." kate Pendi agek.

Budak beduak tu ngobrol di depan langgar, dekat longkang, suatu malam yang sejuk sangat serte maok ujan agek.

"Ngape pula bise gitu...?" sele Udin agek.

"Iyelah....mane gak bise dibilang jantan. Penakot iye. Ape tak penakot? Bawa budak tu jalan, pakai takot dengan binilah. Takot dengan lakinye....kalau penakot macam tu, mane pulak bise dibilang jantan...?

Udin nganggot-nganggot. Betol gak piker si Udin. Ape gak enaknye betapok-tapok. Takot ketauan orang laen. Padahal kan maksodnye ntok besenang-senang.

"Tapi ngape pulak kau akrab benar same si Jenab tu, Pen? Kau kan tau kalau die dah punye laki. Punye anak. Ape tak kau piker kalau itu bise ngerosakkan keluarge Jenab atau keluarge kau sorang?" timpal Udin agek.

"Akrab memang betol. Tapi jangan salah sangke, Din. Aku cume bantu die jak. Aku ngantar, kerene die tak ade kendaraan...ape salah kalau kite bebuat baet dengan orang laen....?" balas si Pendi manas.

Hamper jak digerumos muke si Udin kalau die tak cepat ngelak.

"Iyelah...., tapi jangan marahlah. Aku kan cume nanyak jak..," kate si Udin sambel buat ancang-ancang buka bunge silat Pukol Tujoh yang didapat dari Wak Meng Gundol tu.

Tapi tadak lamak. Ngeliat muke si Pendi dah merah padam, ape agek maok ngeluarkan ilmu gerumos muke, die pon secepatnye ngeluarkan jurus paling praktis, ilmu Ringan Langkah alias bedebu lari.

Manas, saket hati, balek ke romah langsung jak si Pendi tidok.

Ape agek hari dah malam. Ujan agek. Kerenenye, dalam sekejap ingatan die dah kemane-mane. Tapi tak lama.

Sayup-sayup die ndengan bininye, si Pat yang tidok di sampingnye ngigau. Pertamenye pelan. Lama-kelamaan maken keras.

"Ha....cepat-cepat. Lari....lari. Laki aku dah datang tu. Cepat…laki aku dah balek..," kate Si Pat dalam igauannye.

Ndengar macam itu, antare sadar dengan tadak, bedesut Pendi mbuka tingkap, lompat keluar. Tak dihiraukannye tulang kering kakinye besampok dengan tiang tingkap.

Sampai di luar, di bawah ujan deras, barulah Pendi sadar.

Kalau itu cume igauan bininye jak.

Tapi? Ngape pula si Pat ngigau macam itu?

Jangan-jangan? (*)