Rokok Memicu Perkelahian

Rokok Memicu Perkelahian

Minggu, 28 Agustus 2016 10:05   644

PENDI dudok temenong. Awal musim kemarau, membuat kepalanye makin panas. Angen pon malas betiop. Bukan tak mau betiop. Tapi, ruang geraknye yang tadak ade. Sebab, kalau dolok kite bace di buku-buku, bahwa angen adelah udara yang begerak. Jadi, mane die bise begerak, kalau isinye dah penuh asap. 

Kerene kebakaran hutan dan lahan, katenye sih. Penyebabnye, sampai sekarang masih dicarek. Padahal, sebenarnye tok sah payah-payah carek. Pendi pon tau. Penyebabnye satu. Api! Kalau api sih jelas. Lawannye cuman satu. Aek. Teserah, maok aek sungai, aek laot, atau pon aek paret.

Yang jadi pertanyaan, ngape setiap kemarau yang diribotkan kebakaran lahan. Setiap dekat lebaran, diribotkan harge daging. Jadi rutinitas, soal beribot. Nanti, kalau udah lewat, balek semule. Tenang-tenang jak. Tak kuase. Kalau gitu teros meneros, gitu gaklah penyelesaiannye. Kalau ade masalah baru beribot. Padahal, masalahnye itu ke itu jak. 

Belon agik, saat kebakaran hutan dan lahan yang sekarang tengah dihadapi, ade agek asap laen yang maok diberantas. Asap rokok. Tapi, asap yang ini buat ngilangkannye tak bise pakai aek, macam di atas.

Asap yang satu nih, cuman bise diilangkan dengan care naetkan harge rokok setinggi-tingginye. Biar tadak ade gik yang berani mbeli barang tu. Ape gik buat kaum kismen alias misken. Kesimpulannye; yang merokok itu cuman orang kaye. Yang duetnye belonggok. Yang duetnye bekebat-kebat. Yang tinggal nggesek, waktu duet di dompet mulai menipis.

Nah, inilah yang membuat Pendi temenong. Kalau benar wacana naetnye harge rokok diwujudkan, alamak. Die, tentu tak boleh egois mikerkan kesenangannye. Biselah die merokok, tapi dengan catatan beras tak ade, Man Burong minta jajan sekolah tak ade dan itu retinye die bakal direpet dari suboh jejak malam same permaisuri sekaligus ratu di rumahnye yaitu si Pat. Padahal, tau sorang gimane kalau muke si Pat tengah merepet. Macam kukosan nasi jeman dolok.

Padahal, banyak pula orang yang bilang, kalau Pendi sebenarnye mesti besyukor kalau bise dapatkan bini si Pat yang mampu cari duet sorang. Kalau bini bisa carek duet sorang, dah pasti laki pon senang. Sebab, bise terbantu cari duet buat ngasapkan dapok.

Tapi, itu kan orang bilang. Pendi yang ngalamek sorang. Jadi die boleh tau lebeh banyak dari orang laen. Iyelah, kan si Pat bini sorang.

‘’Kau sih nyaman, Pen. Bini bise nyarek duet sorang,’’ kate Salem Tupai ngolokkan Pendi. Pendi ngengat. Die pon mbaten. 

‘’Nyarek duet sorang kate kau? Iyelah, tak kan pula tak pandai. Mang bini aku lihai benar kalau ncarek duet. Dah aku tapokkan di mane jak bise pulak didapatnye. Kuseletkan di dompet, di lipatan baju, bawah tempat beras, kotak rokok, malar jak ketemu.

Tapi, biar gitu benar gak yang dibilang Salem; Punye bini pintar nyarek duet sorang.

Balek gik ke soalan rokok yang wacananye maok dinaetkan. Masalahnye, gimane kalau kite ngepalkan duet same kawan atau kolega laennye. Kan biasenye gini; Duet diseletkan ke kocek kawan, sambel bilang. ‘’Makaseh ye udah bantu. Nih buat duet rokok….’’

Ndak ke kawan nanti malah ngamok. Teros bilang ke kite dengan muke muncung same napas mendengos-dengos. Ndak, kau bilang buat duet rokok. Ngape yang kau kasih ke aku cuman Rp25 ribu? Bise dapat ape? Rokok sekarang kan udah naet………..! 

Kau nih sedang-sedang gak! Mane gik kemarau. Panas bedengkang. Gare-gare duet rokok, malah bise bekelai. (*)

Moeslim 'toing' Minhard