Rambot Bewarne

Rambot Bewarne

Minggu, 16 Oktober 2016 09:50   383

MAOK begaye? Boleh-boleh jak. Ape agek waktu maseh mude.Tetapi jangan nak niru macam kelakuannya si Pendi. Maen sembarang tiru. Orang pakai celane cutbray die pakai gak. Orang pakai celane botol, eh die ngikot gak. 

Kalau anak mude sekarang pakai celane botol die nyangkot di pinggol, eh die tadak, die malah cuman sampai ke paha. Tekesot-kesot die jalan….tapi tak ape-ape, yang penting ikot mode.

Biar tekor asal sohor.

Emaknye udah berape kali nasehatkan die supaya jangan sampai jadi korban mode. 

‘’Udahlah Pen. Memang muke kau tinggal segituk, nak digimanekan agek? Besyukor jak lah. Yang penting maseh bise benapas…Udah ndak usah nak ikot model-model sekarang…’’ kate emak si Pendi nasehatkan anaknye untok jangan sampai jadi korban mode. 

‘’Eh.. emak nih. Cemane gak waktu emak mude dolok?’’ kate si Pendi sambel dengan lahapnya makan siang, laok ikan teri, sambal ikan pedak same udang gantong hasel ayahnye ngerawai.

‘’Emak tu harosnye suke dengan anak yang kreatif macam Pendi,’’ kate si Pendi sambel ngepaskan matenye same udang gantong yang ganal-ganal tinggal tige ekok di pinggannye. Nasik di pinggan yang tinggal sesuap dikaotnye, langsong masok ke mulot. Sedangkan udang macam lidik sapu tige ekok tu, sekali keramos juga punye naseb same. Terakher tentunye sambal ikan pedak yang masok ke mulot. Cuman sayang, nasi di mulot dah habes, eh sambal barok masok. Ape agek, emaknye si Pendi waktu nyambal lebeh banyak cabainye dibanding same ikan pedak gembong tu. Make, kepedasanlah si Pendi….

‘’Shh..Emak nih, kalau nyambal sedang-sedang gak ngasik cabeknye,’’ kate si Pendi sebok nyarek aek minom.

‘’Iye, Pen. Itu pon ikan pedaknye sisak tengkoraknye yang emak biken sambal…’’ kate emak si Pendi sambel nggelek sugiknye.

Nah, ape Li Min Hoo dulu ngetop lewat pelam tipi Boy Before Flower. Ngeliat si Li Min tu ngetop dan disuke banyak perawan di kampongnye, si Pendi pon maok ngikot-ngikot. Rambotnye pon dipanjangkan, teros dibikin siket berombak, biar macam bintang Korea katenye….

Tiap hari tadak tau leteh die teros makai bedak cap nyonya punye emaknye, yang digeros-geroskan ke mukenye. 

‘’Biar lebeh puteh Mak…..biar macam yang di tipi tu…’’ katenye.

Memang hal yang mustahel nak ndampingkan si Pendi dengan bintang Korea. Macam katak nak didampingkan dengan buayak. Macam cecak nak disandengkan same biawak. Iyelah yang satu tinggi, puteh, lawar pokoknye hensom. Eh yang satu tadak tentu rudu. Ibarat langet dengan bumi. Ibarat semangke dengan durian.

Tapi si Pendi tetap pede. Suatu saat, die balek dari salon. Habes dipermaknye rambot die. Dirupe-rupekan warna rambotnye. Disuson tenjak ke atas, dengan warne kribang, kuning, teros ade gak warne ijau, biru dan merah. Khususnya di bagian jambolnye oleh si Pendi di cat warne oren.

Merase paleng lawar die dengan dandanan rambot yang macam tu.

Balek dari salon, die tadak balek ke romah. Die malah pegi ke sebuah warong kopi, nak dudok-dudok sebentar sambel mamerkan die punye dandanan rambot. Pikernye, pastilah orang sekampong tempoyak belangau akan tekagom-kagom same die.

Weit, ape tadak. Cuman die satu-satunye bujangan di kampong Tempoyak Belangau yang berani bereksen macam tu. Yang laennye lewat.

Nah di warong kopi tu, ade pulak dudok Tok Kelepet yang dudok sambel ngematkan minom kopi ngan rokoknye.

Kerene ngeliat ade anak mude yang aneh dudok di dekat die, Tok Kelepet pon lamak nengokkan si Pendi. Diamat-amatkannye si Pendi dari ujong kaki sampai ujong rambot.

Diliat dan direnong macam tu, manas lah si Pendi. Ini orang tue dah kelewatan. Kalau tak senang, bilang tak senang. Jangan ngeliat orang macam tu. Macam aku nih dari planet laen jak, piker si Pendi.

Si Pendi pon manas. Die pon ngegap Tok Kelepet yang biarpon udah beruban, tapi rambotnye selalu disiser belepet dengan minyak jambol cap Ulat Bulu.

‘’Eh, Tok….benar-benar siket lah. Ngape pulak Datok nih ngeliat saye macam orang planet. Pakai direnong-renong segale. Memangnye datok nih tadak pernah mude ke….’’ kate si Pendi dengan keras, ngegap Tok Kelepet. Malah, supaya gap nye maken terase, ditomboknye meje warong tu. Bedebam bunyinye.

Tapi, kayaknye, Tok kelepet nih tadak mempan digap. 

Buktinye, die cuman narek napas panjang-panjang sekali, sambel bilang.

‘’Tentu aku pernah mude…..Malah dolok aku pernah mabok berat…..Kerene aku mabok, seekok burong kakaktua aku perkosa! Bayangkan. Nah, aku ngerenong kau….sebab, bukan mustahel kau nih anak aku dengan burong kakak tua itu….!’’ kate Tok Kelepet sambel mbalas mukol meje. 

Gdubrak…….Si Pendi pon langsong tegamam. Rambotnye yang dicat warne-warne tu langsong tekulai. Sawan die…..(*)

Moeslim 'toing' Minhard