Ncarek Emak Budak

Ncarek Emak Budak

Minggu, 30 July 2017 01:33   276

PENDI Juling mengenang jaman mudenye. Beduak jak die same si Pat bininye pegi ke pasar malam yang diadekan di kampong Keroak Bangkai. Memang, ramai sekali malam itu. Ape agek itu malam Minggu. 

Ratosan, bahkan ribuan orang kampong datang ke perhelatan yang belom tentu diadekan setaon sekali. Banyak ragam permaenannye. Dan kalau tempat dah ramai macam tu, biarpon betapok-tapok tapi bangsenye kolok-kolok, campak gelang dan permaenan laennye ditampilkan.

‘’Rase macam pacaran agek kite ye, Bang,’’ kate Pat sambel ngalongkan tangannye ke pinggang Pendi. Pendi diam jak. Die senyom-senyom. Kalau dolok, die ngaku. Bile die jalan bemesra-mesra dengan Pat, udah pasti semue laki-laki memandang dengan penuh rase iri. Kebalekannya, yang perempuan bersyukor semue. Tadak sekali-kali budak perempuan kampong tu yang nakser si Pendi.

‘’Wuih, tak sualak aku dengan si Pendi,’’ kate Minah, cucunye Wak Belangker yang seumoran dengan si Pat.

‘’Itulah. Tak tau gak si Pendi tu. Dimane jak die ncarek dukonnye. Sampai melepe-lepe gitu si Pat ye…’’ leter Jubai, tetanggenye.

Pendi yang diomongkan, tenang-tenang jak. Die malah senyom-senyom simpol.

Tapi, itu dolok. Waktu si Pat maseh jadi kembang kampong. Waktu si Pat maseh bohay. Tapi, setelah punye anak dua, meski pon tak sampai berpaling ke lain hati, toh Pendi mulai ngerase ade yang laen, saat jalan bedua dengan si Pat. Badannye yang kurus, jadi tebalek waktu die bedua-dua dengan si Pat.

‘’Kalau kite jalan bedua Pat. Pasti orang langsung ngolok kite….’’ Kate Pendi suatu saat.

‘’Ngape pulak?’’

‘’Iyelah…orang bilang tu angke sepuloh bise lewat…’’ kate Pendi. Ndengar itu, tadak ageklah tangan si Pat langsung menggerumos muke lakinye tu.

‘’Padanlah…macam lawar-lawarnye. Dolok aku macam mane gak? Tegal kau aku jadi begini,’’ kate si Pat manas. 

Dikejarnye si Pendi. Dilemparnye pakai slop kayu yang dipakainye. Kenak! Meraong-raong si Pendi.

Sekarang, kite lanjot ke pasar malam. Suke sekali si Pat ngeliat pasar malam. Kalau jaman sekarang kali same dengan mal. Macam-macam ade. Permaenan, orang jual baju dan laennye. Semue ade di situ. Sebagai perempuan, cukop sibok si Pat bepileh ini dan itu. Tak terase kalau Pendi ketinggalan dan ilang entah kemane.

Leteh Pendi becarek bininye. Pegi ke tempat orang jual es tak ade. 

Ke stand permaenan, tak ade gak. Maklom, jaman dolok belon ade HP sodare-sodare.

Beputar-putar die ngarau pasar malam tu. Tadak keliatan si Pat. Die mulai kuater. Jangan-jangan si Pat diculek orang. Dijual dan dijadikan TKI macam banyak cerite orang tu.

Tengah bingong macam itu, Pendi ngeliat pulak budak nanges di bawah pokok Cempedak. Pendi mendekat. Budak tu makin kuat nangesnye. Ternyate budak tu same senaseb dengan Pendi. Kalau Pendi kehilangan bininye. Sedangkan budak tu kehilangan emaknye. Ape agek, kate budak tu, sejak ayahnye pegi ke negeri seberang, tinggal die beduak jak dengan emaknye. 

Pendi kesian. Die pon sepakat dengan budak same-same ncarek.

Pendi pon nanyak same budak tu. 

‘’Nong, ciri-ciri emak kau macam ape?’’

Budak tu, yang ngaku namenye Wahed menjelaskan detil emaknye.

"Emak saye tu jande, tinggi, puteh besak. Rambotnye pirang. Mukenye cantek. Badannye macam gitar. Tadi kamek ke sini, emak pakai rok mini. Baju ngan tasnye merah. Pokoknye canteklah. Orang-orang sering bilang mak saye tu bahenol…." kate Wahed.

Mendengar itu, Pendi pon tekanjat. 

"Haaaaah.....?" Akal belangkernye langsung beputar. 

Wahed pon balek tanyak. 

"Teros, kalau bininye Pak Mude tu cirri-cirinye macam mane?" kate Wahed.

"Udah, lupakan bini Pak Mude nih. Yok, kite carek emak kau dolok…...."

Kalau dah gini, paham kan maksod Pendi?  (*)

Moeslim 'toing' Minhard