Lihainya Pat Jebak Lakinye

Lihainya Pat Jebak Lakinye

Minggu, 18 September 2016 09:54   462

PENDI Juling boleh hebat di luar. Flamboyan. Siape yang tak bise ditaklokkannye. Ape agek untok urosan bisnis. Jual beli kebon. Make, maken bekebat-kebat duet si Pendi yang ditarok dilemari empat pintu di romahnye tu. 

Tadak perlu KKN, sebab si Pendi memang udah punye jurus jitu untok naklokkan dunie.

KKN (Kulu Kilek Nakek) udah lamak ditinggalkannye. Meski pon kalau ngitong duet lamaknye minta ampon. Sebab, duet di tangan tadak agek ditolehnye. Cukop ditintingnye jak dengan matenye sebelah kiri. 

Jadi, kalau orang ngeliat sepintas, tadak tau ape yang dibuat si Pendi. Dibilang ngitong duet, tapi mukenye ngadap ke yang laen.

‘’Oi, agek ngape tu,’’ kate Seman Nipah waktu ngeliat si Pendi di depan jendele romahnye.

‘’Gik ngitong duet….’’ kate si Pendi. 

Seman Nipah tentu tadak cayak. 

Orang kalau ngitong duet, pasti mukenye noleh ke duet itu. Tapi si Pendi tadak. Duet yang diitong di bawah, die cukop njeling jak dari samping. Sebab, die kan juling.

Ngeliat laki kaye raye, jadi toke besak, maseh mude dan lawar, si Pat, bininye pon bepiker dalam hati. Masak si Pendi ini tadak punye selingkohan? 

Tadak behasrat maen cewek di luar sana?

Sebab, zaman sekarang, kan udah trend macam itu. Maseh mude. Beduet banyak. Make mulailah nak nambah bini. Ape-ape udah punye. Ape agek. Perempuanlah yang dikejar. Ape agek cewek jaman sekarang bede jaoh dengan cewek jaman dolok. Sekarang bise diitong dengan jari yang kemane-mane pakai kebaya. Yang sering, celane pendek, baju kurang bahan (yang mini-mini), yang kalau badan ditekok siket, teliat seluar dalamnye.

Kerenenye si Pat pon maok njebak lakinye.

Di malam yang dingin. Saat laki bini tu udah masok katel dan turonkan kelambu, tibe-tibe jak si Pat merajuk ke Pendi.

‘’Bang, jawab dengan jujor ye. Kalau Pat mati lebeh dolok dibanding Abang, Abang maok kawen agek ndak’’

Meski Pendi bingong, die pon njawab.

‘’Abang piker perlu gak Abang kawen agek. Kerene, anak-anak kite maseh kecik. Maseh perlu same yang namenye emak. Makan dan minom Abang pon ade yang meladen…..’’

‘’Kalau abang udah kawen agek, Abang kasiklah romah kite yang besak dan mewah nih…’’

‘’Tentulah, timbang bangon baru. Udah berape duet….’’

‘’Teros abang kasiklah die naek ke tempat tidok kite ini?’’

‘’Iyelah….ini tempat tidok kan maseh baru. Barok dua bulan kite beli.’’

‘’Teros, bolehlah die pakai WC kite, meje rias Pat?’’

‘’Iyelah, timbang mubazir…..’’

‘’Baju tidok Pat, same peralatan besolek?’’

‘’Iyelah….kalau aku kasikan ke adek-adek kau, iye kalau die maok…’’

‘’Teros gimane dengan sepatu, tas tangan dan celane jins-jins Pat?’’

‘’Ha….yang itu tak boleh. Sebab, die tu suke tas tangan warne kuning. Ukoran sepatu 25 dan celane jins kau tu, pasti tadak muat. Sebab, badan die lebih kecik dari kau…..’’

Tadak berape lamak, habes Pendi njawab omongan bininye, seketike tempat tidok Pendi begoyang kuat. Kelambu tekoyak lebar. 

Terlihat dari jaoh, si Pendi keluar dari katel cuman dengan celane kolor yang teros dikejar dengan si Pat dengan bantal dan guling.

Maseh dari kejaohan, juga terdengar si Pat merepet.

‘’Siape-siape…..siape budak tu…..’’pekek si Pat yang paling anti dengan yang namenye poligami. Si Pendi tepekek kiong kenak kejar bininye. Die same sekali tadak tau kalau pertanyaan-demi pertanyaan yang diucapkan bininye sebagai pengumpan hingge die tejebak dan salah jawab….

‘’Huh, tekene aku…’’ kate si Pendi sambel buka pintu kamar dan keluar romah, tak bebaju. (*)

Moeslim 'toing' Minhard